Consendo

Защо е важно да застраховаме бизнеса си?

Защо е хубаво да застраховаме бизнеса си? А всъщност вие самите – застраховахте ли бизнеса си? Застраховката е често подценявана, а всъщност тя може да спаси нашето имущество и бизнес. Без нея всеки предприемач може да загуби всичко. Срещаме се с Мариян Иванов,  мениджър връзка с клиенти на Netins Insurance Brokers Ltd., който ще ни разкаже малко повече по темата.

Има ли култура на застраховане в българският предприемач?

Определено има, защото ние работим  в тази посока – заедно да създаваме култура. Тя е част от общата финансова култура. Когато се повишава общата финансова култура е нормално да се повишава и застрахователната и е важно собствениците на бизнес да разберат че тези неща са важни и да се погрижат за своя бизнес.

коментира Мариян.

Как можем да защитим своя бизнес чрез застрахователни решения? Какво може да бъде полезно за предприемачите?

Как може да се защити бизнеса – като се работи с професионалисти, дали  в застраховането, счетоводството или рекламата. По този начин възможните проблеми за бизнеса и собственика са много по малко и може да се вземе най-подходящото решение за бизнеса и от там неговото финансово състояние да бъде в положителна посока. Защото знаете от статистиката, че 60-70% от фирмите фалират в рамките на първите 3 години. Дали заради липса на застраховка, лошо счетоводство и т.н.

Защо е важно да вземе един предприемач предвид застраховането? Масово сме свикнали да мислим за застраховането, като застраховка живот или имущество. Кога предприемачът почва да мисли, че бизнеса му има нужда от застраховане?

Много ще се радвам ако 80% от хората кажат застраховка имущество или живот, за съжаление е обратното и ние сме хората, които обръщат това в положителна насока. Още като се чуе застраховане се има предвид гражданска застраховка, каско и общо взето там приключват нещата. Застраховането не е само това, а е много повече и защо е важно да се застраховат, да взимат внимание застраховането? Много просто, за да не изгубят имуществото и бизнеса си.

отбелязва Мариян.

Чрез застраховката си те могат да се погрижат за семейството си и своя екип, а без нея те могат изведнъж да загубят всичко, без да може техния бизнес да се възстанови. Естествено в този случай бизнеса фалира, няма как да се справят с проблемите, средствата и необходимите машини примерно. Ще споделя пример с мой клиент от преди 5 години. Той се занимава с производство и е един от най добрите в света в този бранш. Той имаше цех, където произвеждаше своите продукти. Поради независеща от него причина в съседен цех, където избухна пожар напълно изгоря неговия цех  заедно с всички машини, оборудване, готова продукция и т.н. Изгоря и халето. Вследствие на това неговата загуба се равняваше на 300 хиляди лева, заедно с всички машини и съоръжения. Благодарение, че неговия бизнес беше застрахован, тоест той имаше застраховка имущество и нашата добра работа, всъщност не беше на загуба, защото тези пари бяха върнати от застрахователната компания като обезщетение. След това той си нае друго помещение, купи си други машини и си нае нови служители, които сега са с двама повече от тогава. Все още е от световните лидери в неговия бранш и както той се изрази „Това нямаше да се случи , ако аз не бях със застраховка“. Само за сравнение собственикът на халето, където беше цеха, въпреки че няколко пъти говорихме с него за застраховка отговорът беше „не ме занимавай с глупости, това са лични пари“. Сега не съм го виждал, не знам дали още смята така.

Какво още трябва да знаете за застраховането на бизнеса си? Научете от подкаста тук!Този сайт използва бисквитки