Consendo

Антикризисният пакет – какво от него засяга пряко бизнеса?

На 18 май 2022, правителството официално обяви какво ще включва антикризисният пакет. Очаква се мерките да влязат в сила от 1 юли 2022. Какво означава това за бизнеса?

Мерките, които ще засегнат по някакъв начин бизнеса:

  • Промяна на прага за регистрация по ДДС – От 50 000 на 100 000 лв става прага за задължителна регистрация по ДДС. Тази тема се обсъждаше от месеци, като се обмисляха различни прагове, но вече имаме правителствено решение прага да стане 100 000 лева. Остава промяната да се обнародва в държавен вестник и да се променят съответните законодателни рамки.

 

  • Данъчни облекчения за деца – тази антикризисна мярка също е насочена към хората, като като се очаква да е дългосрочна. Променя се данъчното облекчение, което тази година за първи път беше в размер на 4500 лв. намаление на данъчната основа. То вече ще е 6000 лв. годишно. Освен сумата, се променя и начина на ползване – ще може да се ползва на всеки три месеца, което е 1500 лв. намаление на данъчната основа на тримесечие или 150 лв. по – малко данък ДДФЛ. Все още не е ясно как физическите лица ще може да се възползват от това облекчение. Облекчението за 2021 година, всяко физическо лице можеше да получи или през работодателя си, с попълването на декларация или чрез подаване на лична ГДД. Съдейки от това, смятаме, че има възможност отново да може да се ползва на тримесечие през работодателя и ако това се случи – то това определено става една от основните мерки засягащи пряко работодателя. Очаква се да стане постоянна промяна. Важно – за да се ползва облекчението лицето не трябва да има изискуеми данъчни задължения

 

  • Намаление на ДДС-то от 20% на 9 % на парно и топла вода – това ще е в полза на физическите лица и бизнесите, които не са регистрирани по, защото се намалява крайната сума, която те заплащат, като облекчението ще е за срок от 1 година.

 

  • Премахване на ДДС за хляба –Тази мярка е основно насочена към хората (физическите лица). Това би следвало да намали цената на хляба с 1/6. Тази мярка ще е за срок от 1 година.

 

  • Намаля се лихвата за просрочени задължения към държавата, общините, комунални услуги и др. от 10 % на 8 % годишна лихва за юридически лица и от 10 % на 4 % годишна лихва – Тази мярка засяга както физическите лица, така и фирмите, като ние от Консендо се надяваме, че е мярката, от която бизнеса ще се възползва най – малко. Именно за да помагаме на предприемачите да са финансово грамотни и да управляват финансите на своите фирми със знания сме направили и обучение по темата (линк към обучението), защото при добра бизнес финансова култура, следва да плащаме задълженията си към държавата на време и да не ни интересува колко % е лихвата за просрочени задължения. Факт е, че тези 2% по – малко, ще спестят пари на бизнесите, които са в заструднено положение.

 

  • Без акциз за електроенегията, придорния газ и метана – това би следвало да намали сметките на бизнесите.

 

  • Облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия – целта е компенсиране на небитовите потребители

Останалите мерки, насочени към физическите лица:

  • Компенсации за цените на горивата – по 25 ст. на литър бензин, дизел, метан и пропан-бутан облекчение за физическите лица до края на годината.
  • Повишение на минималната пенсия до 467 лв.

 

 Този сайт използва бисквитки