Consendo

Данъчни облекчения за деца 2022 – Декларация пред работодател от 30 ноември до 31 декември

И през 2022 година имате ръст в размера на данъчното облекчение за деца спрямо предходни години. Спрямо 2021 този ръст е с една трета, а ръста на 2021 спрямо предходни години беше 22,5 пъти.

Всеки родител или настойник на дете може да се възползва от данъчното облекчение, чрез подаване на декларация към работодателя си в срок до 31 декември 2022 година

Декларациите може да свалите от сайта на НАП:

Данъчните облекчения са както следва:

Брой децаНамаляне на данъчната основа за 2022*Сума, която ще получим обратно*
16 000 лв. 600 лв.
212 000 лв.1 200 лв.
3 или повече18 000 лв.1 800 лв.

*За да се възползваме от пълното данъчно облекчение, трябва да имаме през годината данъчна основа най – малко равна или по – голяма от сумата, с която имаме право да я намалим. Ако данъчната основа на единия родител е по – малка, то от остатъка може да се възползва другия родител, чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Задължителните условия, на които следва да отговаряме са:

  • Да имате облагаем доход през 2022 г.
  • Да сте родител или приемен родител или настойник на дете, което е под 18 годишна възраст, навършило е пълнолетие или е родено през 2021 г. и се отглежда в семейството.
  • Липса на публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение (задължително проверете и при наличие на такива ги погасете преди да подадете декларацията)

Важно: За децата с увреждания можете да получите и двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, като за целта ще трябва да попълните и представите на работодателя и двете декларации. Необходимо е да приложите копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

Повече по темата, можете да прочетете на официалната страница на НАП.Този сайт използва бисквитки