Consendo

Дигитализацията за малките и средните предприятия

В предаването “В Развитие” по Bloomberg TV, управляващият партньор и консултант в Консендо – инж. Павел Хрисков и водещата г-жа Вероника Денизова обсъдихме какви са процесите по дигитализация, към които едно предприятие е нуждно да погледне в процеса на дигитална трансформация и какво всъщност представлява дигиталната транформация. Същевременно обсъдихме и няколко теми във връзка с причините поради които в доклада DESI – България е на последно място по дигитализация в Европейски съюз. Обсъдихме и причините, поради които много често предприятията са възпрепятствани и какви са последствията за тях от липсата на дигитализация на бизнеса. Дадохме и примери за финансови решения за малките и средните предприятия, от които могат да се възползват, за да внедрят ИКТ решения в техните предприятия.

Ситуацията след коронавируса няма как да бъде отново същата. Работодателите преоцениха необходимостта от големи офис пространства и осъзнаха, че служителите им могат да работят и от домовете си. При всички положения Covid-19 ще остави поне тази следа. Това каза Павел Хрисков, управляващ партньор на Консендо България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Мениджърите видяха, че не е толкова страшно да не могат да контролират служителите си – голяма част от тях отчитат увеличение на ефективността”.

Хрисков коментира отражението на пандемията върху микро и малките компании у нас. Той отбеляза, че за голяма част от тях се е наложило да станат по-гъвкави.

Според госта обаче тези фирми изостават по отношение на дигиталната трансформация.

“Дигитализацията е момент, в който всяка една комуникация, всеки един процес – дори производствен, да има дигитална следа”.

“Липсата на дигитална трансформация създава страх в предприемачите да приемат промени за бизнеса си, което води до забавяне”, изтъкна Хрисков.

По негови думи причините за проблема са комплексни, включително по отношение на забавящата се цялостна трансформацията в държавния сектор.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Материалът е изготвен от BloombergTVТози сайт използва бисквитки