Consendo

Бизнесът с отдаване под наем на имоти чрез Airbnb и Booking

В епизод 10 на подкаста „Парите на предприемачите“ наш гост е Цветан Георгиев, главен изпълнителен директор на MTG Investments. Компанията му управлява имоти чрез платформите Airbnb и Booking.

Този бизнес е изключително привлекателен за много лица, поради редица причини. Заедно с Димка Кънчева, счетоводител и управляващ партньор в консултантска компания CONSENDO, ще разберем как функционира бизнесът и кои са плюсовете и минусите му.

Как стартира в България?

2016 година се прибрах от Англия в България за постоянно. Аз съм от Пловдив и там имам апартамент, в който живеехме. Той е с две спални и когато разбрах за Airbnb, реших да стартирам, като започна да отдавам едната стая на апартамента, докато живея в другата. Споделяхме кухнята и банята. Давахме указания на гостите ни какво да разгледат, къде да отидат, кои ресторанти да посетят. Различни съвети, които много им помогнаха да опознаят държавата.

Какво търсят туристите, когато наемат имот през Airbnb и Booking?

Това, което ние с вас търсим когато отидем в чужбина или чужд град. . На първо място е локацията – по-добре е да е в центъра. Ние търсим да отседнем предимно в централните части на града, апартаментът да е на пешеходно разстояние от най-известните забележителности, удобно е ако има вариант за паркиране. Много от тях докато пътуват и разглеждат градовете, също и работят, затова е важно да има хубав интернет.

Споделя Цветан.

Какво правиш за твоите клиенти? Защо да ти се доверят и как се случва работата с теб?

Ние защитаваме нашите гости, за да се запази имота след всеки гост, да няма амортизация и имота да генерира максимални приходи за тях. Ние следим пазара, определяме цените, но последната дума я има собственика.

Можем ли да кажем, че ако имам празен имот и ти се обадя, този апартамент може да генерира доходи за мен, след като ти го управляваш и аз не трябва да правя нищо?

Да, разбира се, даже е препоръчително. Всеки имот, който е празен, е загуба на приходи за вас. Все пак по него имате разходи и данъци, които трябва да плащате, следователно не е хубаво да седи празен. Важно е да има човек, най-малкото наемател или собственик. Удобното на платформите е, че ако живеете в София, но имате апартамент в Пловдив, ако го отдавате краткосрочно имате възможността да решите вие да се настаните за един месец, а когато напуснете, гостите могат да се настанят. Може да го използвате и в същото време да го отдавате.

Какво още трябва да знаете за отдаването под наем на имоти чрез Airbnb и Booking? Научете от подкаста тук!Този сайт използва бисквитки