Consendo

Как може да разберем дали бизнесът ни е на печалба?

Когато са дефинирани очакваните разходи и желаната печалба, могат да се определят и приходите, към които се стреми компанията. Тогава става ясно колко трябва да се продава и на каква цена, така че да се получи желаният резултат

Как могат предприемачите да изчислят правилно своята печалба?

За всеки бизнес печалбата е различна и варира, както като процент, така и като цифра. Добре е тя да бъде планирана още преди стартирането на дейността или при започването на нова година. Това става, когато се състави бюджет. В ОПР (отчетът за приходи и разходи) на фирмата, когато се съберат разходите и печалбата, тогава се получават и генерираните приходи.
От изключително значение е при бюджетирането предприемачите да си заложат заплата, т.е. да определят колко искат да получават, за да може в последствие това да бъде покрито от приходите. В епизод 1 от подкаста разгледахме колко е важно работещите собственици да определят възнаграждението си.

Какви стратегии могат да се предприемат, ако бизнесът е на загуба?

Ако едно дружество е на загуба е необходимо да се проследят разходите, защото възникването на такава ситуация означава, че те са повече от приходите. Нужно е да се установи откъде идват разходите и трябва ли те да продължат да бъдат поддържани.

“Има 4 неща, които могат да бъдат направени и едно от тях е ключово – промяна на цената.”

– споделя Димка Кънчева, счетоводител и управляващ съдружник в Consendo

Според изследване, проведено в множество компании, промяната на цената само с 1% води до 11% увеличение на печалбата на дружеството.
Друго нещо, което може да бъде направено, е да се подобрят продажбените умения като бъде посетено обучение по продажби. Такова се провежда от нашият колега Георги Христулев, според когото продажбите и самопродажбите носят пари.

Препоръчителна ли е консултацията със счетоводител преди стартирането на собствен бизнес?

Срещата с консултант е задължителна. Още в началото започват разходи, за които всеки трябва да бъде подготвен, например при генериране на първия приход, собственикът следва да се самоосигурява. Той трябва да бъде регистриран като самоосигуряващо се лице и да плаща осигуровки. При стартиране на фирма е необходим и счетоводител, на когото съответно се плаща такса за извършването на счетоводни услуги. Друг възможен начален разход са таксите, които се удържат за банкова сметка, затова банките трябва да бъдат внимателно проучени.

Абонирайте се на нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси. Също така и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете ни в нашите канали в LinkedInFacebookSoundcloudSpotify и TikTok.

Какво още си казахме? Чуйте в подкаста тук!



Този сайт използва бисквитки