Consendo

Лични и бизнес финанси – къде е границата?

Разграничаването на лични и бизнес финанси може да ни звучи като елементарна задача, но истината е, че това е сериозен проблем, с който много предприемачи не могат да се справят. Правилното или неправилното разпределяне на финансите в една фирма може да доведе само до две неща: успех или провал. Затова е важно да знаем кога и как да поставим границата между личните ни пари и тези на фирмата.

Михаил Господинов, който отговаря за комуникацията с клиенти в CONSENDO, споделя, че собствениците на малък бизнес често забравят, че има лични и фирмени финанси. Това са две отделни неща, които не бива да стават едно цяло, от което да взимаме и взимаме. Бъркането на личните и фирмените финанси в дългосрочен план не е добра стратегия, което пък създава проблеми както за физическите лица, така и за бизнесите.

 

Тук много хора биха си задали въпроса:

 

„Но това са пари, които той е изкарал с труд, негови пари, на неговата фирма, защо да не взима от тях?“

Защо не трябва да разграничаваме лични и бизнес финанси?

 

Когато харчим от фирмените пари не взимаме фактура, понякога забравяме да вземем дори и касова бележка. Но проблемът тук е по-голям – личните разходи нямат място в счетоводната документация на фирмата. Това означава, че след това не можем да видим реалния финансов резултат на бизнеса ни и дали има смисъл от него, или няма.

 

Голяма част от собствениците на бизнес се осигуряват на минимална заплата. Защо това може да бъде лоша идея?

 

Михаил Господинов споделя, че ако някой ден се наложи да изтеглим кредит или пък да вземем кола на лизинг, банките ще искат да видят нашият доход, т.е. ще видят, че се осигуряваме на минимална работна заплата. Това автоматично поставя под въпрос нашата способност да изплащаме вноските и банките не биха ни подкрепили.

 

„Да, може да се използват печалбите на фирмата и те да се вземат под внимание, но е добре, когато работим, да оценяваме своя труд като си плащаме заплата и е хубаво предприемачите да свикнат, че трябва да си плащат заплати“

 

– споделя той.

 

Важно е предприемачите да платят на себе си, тъй като е често срещано собствениците на бизнес да забравят за себе си, не си плащат и след това се стига и до „бъркането“ в грешната каса и плащане с фирмена карта.

 

Това предизвиква още един проблем за бизнеса

Когато отидем при счетоводителя, той вижда една огромна каса, но чува от предприемача „няма пари“, заради неправилното разпределение на финансите и харченето им за лични цели, но не и за заплата.

 

„НАП вижда тази неща, знае, че се прави това и затова има и кампании, където проверява фирми с големи каси и обикновено те се получават от това, че собствениците не са си плащали заплати. В даден момент може да спестиш един оборот и да пропуснеш малко от данъците, но в крайна сметка след време ще трябва да ги платиш. Затова, предприемачи, таксувайте си  заплати, плащайте си ги, живейте с тях и ще сте доволни да правите бизнес по начина, по който се прави.“

 

– съветва Михаил.

 

Повечето предприемачи искат да направят тази стъпка, но има и такива, които не искат

За да сме сигурни, че градим бизнес, който ще бъде стабилен и доходоносен, трябва да работим и да си плащаме ежемесечно заплата, която да ни е достатъчна да поддържаме своя стандарт на живот. Другият вариант е, когато една фирма вече работи няколко години и е натрупала печалба, може да кажем, че ежемесечно или през няколко месеца, ние си разпределяме част от тази печалба и живеем с нея.

 

„Но когато разпределяме печалбата е важно това да е документално основано, за да излизат парите по законен начин и  от фирмени да се превръщат в лични.“

 

– отбелязва Михаил Господинов.

 

По този начин, почваме да си харчим личните пари. И можем да погледнем фирмата, и да видим рентабилен ли е този бизнес, или не е. Другото, което можем да видим, са личните ни разходи и какъв е стандарта ни на живот.

 

Дали това е един лабиринтза предприемачите и как да им помагнем да излязат от него? 

 

Това, което съветваме, е предприемачите да седнат и да прегледат бюджета на фирмата и когато се направи анализ на разходите. Първата стъпка е да видят реално, колко фирмени пари използват за лични цели. Когато вие вече имате тази сума Х, можете да тръгнете от някъде и да кажете:

 

„Добре, ние живеем с тази сума всеки месец, тя излиза от фирмата към нас, нека сега да видим, какво ще ни коства и как може тази сума по законен път да излиза към нас, така че да може да влезе в отчета на фирмата и в нашата банкова сметка като лични пари.“

 

Често когато човек е свикнал да се осигурява на работната заплата, а живее с доста по-висок стандарт на живот, е шоково да определи колко пари струва той.

 

Абонирайте се на нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси. Също така и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете ни в нашите канали в LinkedInFacebookSoundcloudSpotify и TikTok.

Приятно слушане 👇🏻Този сайт използва бисквитки