Consendo

Прекалено заети сме, за да се погрижим за своя бизнес

Защо в динамиката на работа, предприемачите забравят, че управляват свой бизнес, а не са просто служители в него?

Възможно ли е да пренебрегваме собствения си бизнес, докато сме заети с него?

Оплаквания като: „Прекалено съм зает, за да се погрижа за моя бизнес“, са често срещани. В своята заетост предприемачите понякога пренебрегват бизнеса си, мислейки, че са заети с него, но всъщност във вихъра на работата, не обръщат внимание дали се развива по начина, по който те искат. Липсата на време и пренебрегването на бизнеса са проблеми, пред които те редовно биват изправени.

Заети сме с бизнес дейности, но пренебрегваме бизнеса? 

          Повечето собственици на бизнес работят в него. Навлизат в работната среда с клиенти и доставчици, но забравят, че са предприемачи и тяхна основна отговорност е да развиват своя бизнес. Имат немалко административни задачи, свързани с дейностите на компанията. За по-лесното справяне с подобни административни задължения, предприемачите често използват помощта на специалист – счетоводител.

При стартирането на работа със счетоводител е нужно да му се даде  първоначална информация, фактури и банкови движения, с които той да може да работи и по които да може да им направи нужните отчети и справки. Но за нужната информация, дадена на счетоводителите, отговарят предприемачите.

„Деветдесет процента от работата си можеш да я прехвърлиш на специалист, който си наел, но десетте процента първоначално трябва ти да ги свършиш, да му дадеш информацията, с която той да работи и да ти помогне.“

споделя Михаил Господинов, който отговаря за комуникацията с клиентите в Консендо.

Нужно е предприемачът да спре в даден момент и да погледне цялостната картина на своя бизнес

От голяма важност е предприемачът да си отдели време, в което да проследи как се развиват финансите на бизнеса. Дали приходите им вървят така както си мислят, дали имат клиенти, които забавят твърде много плащанията, как се развиват техните разходи – дали са така, както са ги планирали. Погледът на предприемача трябва да обхваща както настоящите дейности на компанията, така и вече преминалите и бъдещите. Собствениците на бизнес трябва да следят как са протекли предните месеци, за да се синхронизира това, което си представят, че ще се случи с фирмените финанси в следващите два, три месеца. Добре е също, да се проверява работата на служителите в компанията, защото често се стига до следната ситуация: визуализиране на големи приходи от голям обем свършена работа, заради който се наемат много хора, които са специалисти, но се оказва, че те не работят с достатъчна ефективност. В подобен момент, бизнесът или фалира, или трябва да настъпят уволнения.

Често предприемачите се консултират със счетоводна компания, заради нейния панорамен поглед

Собствениците на бизнес се обръщат към счетоводна компания  за разрешаване на  различни казуси, оперативни въпроси, които са възникнали. Обсъжда се как се развива фирмата, извършват се потенциали оптимизации.

Докато предприемачите обсъждат и споделят бъдещите си планове със счетоводителя, той може да има други гледни точки. Той може да вижда неща, които биха били проблем или неща, които могат да се случат по по-добър начин. Така се предотвратяват неприятни ситуации за бизнеса. Отделяйки време в нужния момент, ние можем да спечелим много занапред.

 „Намирайте време, когато е необходимо и така ще си спестите време за в бъдеще“

коментира Михаил Господинов.

 

Абонирайте се на нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси. Също така и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете новините в нашия сайт, както и в нашите канали в LinkedInSpotifySoundcloud, FacebookTikTok и YouTube.

Приятно слушане !Този сайт използва бисквитки