Consendo

Ваучерите за храна – социален разход

Ваучерите за храна са социален разход, върху който не се дължат данъци и осигурителни вноски

Само за 2022 година, размерът за необлагаемата сума за ваучери за храна е 200 лв. на човек, предоставени на месец, като Закона за държавния бюджет беше приет тази година, малко по-късно, в началото на март. Tам се дава разрешение ваучерите за храна да бъдат и за предходните два месеца, тоест със задна дата. Така че работодателите ще могат да подкрепят своите служители, и себе си, разбира се, като им предоставят на всеки 200 лв. ваучер за храна. Като разбира се тези ваучери трябва трябва да са получени от лицензирана компания, която има право да предоставя такива ваучери.

Какви са правилата, които трябва да спазват работодателите, за да бъдат освободени от облагане ваучерите за храна?

Правилата, за да бъдат освободени от облагане ваучерите за храна, са следните: възнагражденията на работниците да не бъдат по-малки от средномесечно на предходните три месеца. Тоест не заменяме заплата с ваучери, а даваме ваучери допълнително. Това е изключително важно. Второто важно правило – когато дават ваучери, тези социални разходи ще бъдат освободени от облагане, когато самите дружества, в момента на начисляване на възнагражденията, нямат задължения към НАП. Тоест, това са дружества, които редовно си плащат осигуровките и данъците към НАП.

При други условия, тези социални разходи ще бъдат обложени с осигуровки и данък, който си е дължим по социалните разходи по принцип. Освободени са ваучери за храна до 200 лв. за 2022 г., както и застраховки живот. Важно е дружествата, които предоставят ваучери на своите служители, като социален разход да нямат задължения към НАП, в момента, в който се начисляват възнагражденията. Практически, какво означава това? Обикновено възнагражденията се начисляват последния ден на месеца, това значи, например, на 31-ви май дружеството да няма задължения към НАП към този момент. И това е много важно да бъде проследявано. В противен случай при проверка предоставените социални разходи могат да бъдат обложени назад

Има ли някакво изискване за брой служители? Или има ли изискване за брой ваучери на компанията?

Като социален разход, ваучерите могат да бъдат предоставени на всяко работещо лице и на хората на договор за управление и контрол. Тоест на всички. Същността на социалния разход е, че той се предоставя на всички по равно. Независимо от това кой какво възнаграждение получава, кой на каква позиция е. Просто трябва да бъдат предоставени на всички по равно. За това е и социален разход, това му е и същността. Броят служители във фирмата могат да бъдат дори двама или трима – това е без значение.

Какви могат да бъдат последствията за компания, която е закупила ваучери за храна, докато не е била редовна в плащанията си към НАП?

Дори една компания да е закупила ваучерите, тя не може да предоставя ваучера през този месец. Следващия месец ще ги предостави. Това е изключително важно да се знае от работодателите, които искат да предоставят ваучери.

Аз съм имала такава ситуация да правим due diligence на голяма компания, която така беше доставила ваучери, но всъщност там се откри голям проблем, че за някои от месеците, и то доста назад, не бяха изрядни платци и това съответно носеше риск при проверка да им бъдат начислени допълнително осигуровки и данъци върху социалните разходи.

-споделя Димка Кънчева

Така че, изключително е важно, работодатели, които искат да предоставят ваучери, да проверят, да са проверили, че към момента не са длъжници на НАП. А това става все по-лесно, защото с електронен подпис в НАП, в деня, виждаме дали имаме задължения. Може тази справка да се разпечата, да се архивира и да се знае, че към датата, в която са начислени възнагражденията, работодателят няма задължения. Повечето фирми сега ще закупят ваучери или са си закупили, тоест могат да си предоставят ваучерите и за месец януари и февруари. Това също е важно. Те могат да зарадват своите служители със задна дата. Това е специална мярка за 2022 година, което означава, че е възможно и да не важи през следващата.

Кой извършва цялата процедура при предоставянето на ваучери за храна в една компания?

По принцип това не е задължения на счетоводителя или счетоводната къща, с която работи една компания. Ние в CONSENDO освен счетоводни услуги, педлагаме и консултации на нашите клиенти. Информираме клиентите, че това съществува и това е опция за тях. Съответно им разказваме какви са условията, при които те могат да ползват ваучери, както може да ги насочи към компании, които предоставят ваучери. В по-големите компании това би бил HR, офис сътрудник, секретар. Различни са длъжностите и хората, които биха отговаряли, както всъщност се случи в съответната компания. Но принципа е един и същи. Трябва да се намери и избере оператор , който издава ваучери и да се закупи необходимото количество ваучери. Те пристигат физически и всеки работник и служител си получава ваучера срещу подпис, защото това е гаранция и доказателство, че служителите са си получили социалната придобивка.

Абонирайте се на нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете ни в нашите канали в LinkedInFacebookTik TokSoundCloud и Spotify.

Приятно слушане >>>Този сайт използва бисквитки