Consendo

Платен годишен отпуск

В 13 епизод от подкаста „Парите на предприемачите“ на консултантска компания КОНСЕНДО, Димка Кънчева отговаря на важни въпроси свързани с платения годишен отпуск.

Когато едно лице сключва трудов договор е задължително да бъде упоменат броя на платените дни за платен годишен отпуск. Кодексът на труда гласи, че всеки работник има право на 20 дни платен годишен отпуск, като това е минимумът. Всяка компания може да даде допълнително дни над тези 20, но не и по-малко.

Прехвърляне на неизползван годишен отпуск от една година в друга

Когато едно лице не е използвало целия си полагаем отпуск през календарната година има право да го използва в рамките на две години след това. Ако не го направи в този срок, то правото на ползване не обезщетение на този неизползван отпуск се губи. В този ред на мисли, много често срещан въпрос е дали това се отразява на финансовия резултат на една компания.

Неизползваните отпуски могат да бъдат намерени в рекапитулацията на работни заплати на дружеството, където да се види сумата, която предприятието дължи за тях. Тази сума възниква като разход в момента, в който отпуските трябва да бъдат изплатени. Ако собствениците на бизнес, например, прекратят трудови взаимоотношения със свой служител, то тогава тези обезщетения за неизползван годишен отпуск ще следва да бъдат изплатени. Във всеки друг случай тази сума е като червена светлина, която напомня на собствениците на бизнес какво дължат на своите служители. Но тази сума представлява разход на предприятието към служителите и работниците,  а не разход за счетоводни и данъчни цели.

Собствениците на фирми, предприемачите, могат ли да използват платен годишен отпуск?

Според кодекса на труда това е право на всеки служител, който е в трудови правоотношения със своите работодатели. Предприемачите, собствениците на бизнес всъщност започват своя бизнес, за да имат тази независимост и сами да вземат решения кога, къде и колко да работят. Тоест, те няма от кого да поискат отпуска.

Важно е да отбележим, че много хора не обръщат внимание на една подробност, когато сключват граждански, а не трудови договори. Това е, че те нямат право на платен годишен отпуск, тъй като той е на основание на Кодекса на труда и по-точно на сключване на трудов договор.

Какво се случва със служители с неизползван отпуск, чието дружество прекрати дейност?

В такъв случай следва неизползваният отпуск да бъде платен като обезщетение, което се изчислява на базата на доходът на служителите за предходния месец, в който те са работили поне 10 работни дни. Това обезщетение е облагаемо само с данък върху доходите на физическите лица – върху това обезшетение няма осигуровки. Тоест, в ситуация на прекратяване на дейността на дадена компания или дружество, следва да бъде изплатен този неизползван годишен отпуск към служителите и в този случай това се превръща в разход на компанията. Във всеки друг момент – то не е разход, а просто сума, която предстои.

Стажанти и хора, в началото на трудовия си стаж

Този въпрос е сред най-задаваните към консултантска компания Consendo. Голям брой млади хора стартират своята кариера и не са запознати със своите права. Когато младите са направили 4 месеца трудов стаж, тогава им се полага платен годишен отпуск. Тук е важно да направим едно уточнение към работодателите: въпреки, че много млади хора, или такива, които сега започват своя трудов стаж, нямат право да използват платен отпуск през тези 4 месеца, ако те напуснат, им се полага обезщетение. То е за този неизползван платен годишен отпуск.

– отбелязва Димка Кънчева.

Важно е и да споменем, че всеки студент/ ученик, има право на платен отпуск за учащи, който е 25 дни. Той може да бъде използван за сесия, изпити и т.н., но при едно условие – работодателя да е съгласен. Тези 25 дена са извън онези 20 или колкото са договорени с работодателя дни на платен годишен отпуск. Отпуската за учащи не се прехвърля в следващата година, както другата, следователно и служителят не получава обезщетение, ако не се е възползвал.

Нужно е да подадете молба към работодателя, както и информация, с която да докажете, че реално имате изпити и се нуждаете от тези дни, в които да се подготвите. Разбира се, ако работодателят не изисква такива доказателства, може да бъде и устна уговорка със служителя, без да са необходими някакви документи от университета.

Абонирайте се за нашия канал, за да научавате всяка седмица интересни съвети за конкретни счетоводни казуси и въпроси за управлението на фирмените финанси. Следете ни в нашите канали в LinkedInFacebookSoundCloud и Spotify. Още полезни съвети може да откриете в рубриката на Димка Кънчева в TikTok/consendo.eu

Повече можете да чуете тук:Този сайт използва бисквитки